”Överträdelsen” Markus Åberg


Den här boken hittade jag i min bokholk för ett tag sedan. Den verkade vara alldeles ny och oöppnad. Jag tog hem den och läste den med stigande intresse. En bitvis mycket tankeväckande historia, svensk sf vill jag nog kalla den, av en för mig dittills okänd författare, Markus Åberg. ”Överträdelsen” heter boken och den är utgiven på Marwa förlag 2020.
Den handlar om utomkroppsliga resor till en okänd dimension – dra nu inte öronen åt er för den skull, det här är lite mer än så. Huvudpersonen, Daniel, anmäler sig till ett psykologitest vid Stockholms universitet. Det handlar om ESP, extrasensorisk perception och i förlängningen utforskande av utomkroppsliga upplevelser. Han hoppar på projektet mest för att han är uttråkad, ensam, deprimerad och arbetslös med förtidspension. Inte för att han har någon speciell dragning till mystiska upplevelser.
Men det verkligt intressanta med berättelsen är att Daniel är dyslektiker.
Vad som hitintills varit ett handikapp, dyslexin, blir i utomkroppsligt tillstånd hans styrka. Det är en originell vändning som jag inte vet mig ha stött på tidigare i genren.
Som alla vet som har försökt, går det inte att läsa i drömmarna. Raderna vill inte hålla sig stilla, orden och bokstäverna hoppar och byter plats. Det är omöjligt att koncentrera sig på texten. I drömmarna är vi alla dyslektiker. Samma förhållande gäller för dem som lärt sig färdas i utomkroppsligt tillstånd. Men Daniel, som funkar lite annorlunda på ett neurologiskt, plan ser orden mer som bilder. Det visar sig att han är den ende som kan läsa under resorna och att han kan memorera texterna och ta dem med sig tillbaka. Det gör honom oerhört värdefull för de mäktiga organisationer som i hemlighet står bakom projektet, och samtidigt mycket utsatt. För det handlar om större frågor än någon kunnat ana.
Plötsligt håller dyslektikern Daniel världens öde i sina händer. En urgammal visdom, lika outgrundlig som hans egen bokstavsdiagnos, har nått fram till honom och bara honom, ingen annan. Mot sig har han hela militär- och forskaretablissemanget.
Slutet är öppet. Det tycker jag är bra. ”Överträdelsen” är en bok som ställer en moralfilosofisk fråga. Svaret ligger hos läsaren och så ska det vara.
Kanske kan boken också bidra till att kasta lite ljus över diskussionen om vad dyslexi är och innebär?

Måna N. Berger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *