Carl Johan Dyfverman, bildhuggare och snökonstnär.

Ett nyutkommet praktverk (finns i Ateljé Mjölkboa!) om en som person, relativt okänd konstnär, vars arbeten dock finns representerade på många håll i landet. Han var på sin tid en av Sveriges mest efterfrågade bildhuggare. 
Martin Dyfverman har forskat och skrivit boken om sin farfarsfar, hans liv och verk.


En trappuppgång till Strandvägen i Stockholm
Foto: Arvid Salo Dyfverman.

”Carl Johan Dyfverman, bildhuggare och snökonstnär.

Efter 150 år berättas nu historien om en av landets flitigaste bildhuggare. Praktfulla bostadspalats, domkyrkor och ikoniska byggnader som Cirkus på Djurgården bär hans konst.
Sonsonssonen Martin Dyfverman skildrar I en ny bok, efter många års faktainsamling, mannen som började tälja träfigurer som sjöman i tonåren för att sedan bli en av Sveriges mest efterfrågade bildhuggare. Här i länet finns flera av hans verk. I Lindesbergs museums samlingar finns porträttmedaljonger och byster som ägaren till Siggebohyttan en gång beställde. I Länsmuseets samlingar finns en imposant staty av Gustav Vasa som en gång prydde Vasagatan i Stockholm.
Sällsammast är kanske Carl Johan Dyfvermans snöskulpturer. De fyra sista vintrarna av hans korta liv värmde han hjärtan – och samlade in miljonbelopp till de fattiga – med Nordens första snöskulpturer i Kungsträdgården i Stockholm.
Det har blivit en lyxig bok i storformat med både nytagna bilder i färg och historiska bilder i svart/vitt.”

”Vikingen”. Foto: Arvid Salo Dyfverman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *